Реални новини в реално време!

Има опасност от внос на морбили

08.01.2018 17:47


Има риск на внос на морбили у нас, предупреждават от здравното министерство. През последните месеци се увеличава заболеваемостта от дребната шарка в Гърция, за разлика от Румъния, където тя намалява. Затова родителите в България трябва да проверят имунизациите за морбили на децата си и ако има пропуски, да се вземат спешни мерки за ваксинирането им.
От МЗ припомнят, че през последните 2 г. в Европа е регистриран взрив на морбили, където са се разболели 13 726 души. Най-засегнати са Румъния, Италия, Германия и Гърция. 30 болни са починали. Най-висока е била заболеваемостта при децата до 1 година, при които имунизацията още не е започнала, а тя се прави на три транша – на 1, 6 и 12 години. Затова е много важно останалите групи да бъдат ваксинирани, за да не се допусне разпространение на инфекцията.
В началото на 2017 г. у нас възникна взрив на морбили в Пловдив, Пазарджик и Монтана и в резултат на това бяха засегнати 165 души, основно деца сред ромската общност. Голяма част от тях не бяха имунизирани, а също и непълно ваксинирани. Във връзка с това здравното министерство започна спешна проверка на задължителния имунизационен статус на децата и бяха открити фалшиви имунизации – отчетени, но неизвършени. Във Великотърновска област бяха открити около 500 неимунизирани деца по различни причини. Част от тях живеят в чужбина.
От МЗ припомнят, че отговорност за липса на имунизации от задължителния календар на страната носят както общопрактикуващите лекари, така и родителите. Проверки за това правят от РЗИ. Първоначалната глоба на отговорните лица е 50 лв. Но във Великотърновска област имунизационният обхват е над 90 %. За да няма епидемия, препоръчителният процент е над 95.
Още се помни 2010 г., когато от морбили в България се разболяха над 24 000 души, като 24 от тях починаха.


 


Източник: Янтра Днес


Реклама
Последвайте ни