Реални новини в реално време!

Хорови празници 2018 година

06.06.2018 12:11

От 1 до 3 юни 2018 година град Свищов бешедомакин на XVI хорови празници „Янко Мустаков“. 150 годишният юбилей на Първия български хор „Янко Мустаков” и началото на хоровото дело в България, поставено в Свищов през 1868 година от Янко Мустаков, беше основната тема на тазгодишното издание.Празниците се реализираха с финансовата подкрепа на Министерство на културата и преминаха под неговия патронаж.  Организатори на събитието бяха Община Свищов и Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“. 

В XVI издание на Хорови празници „Янко Мустаков“ участие взеха елитни смесени и детски хорове от Сливен, Хасково, Шумен, Варна, Русе и Свищов.

В чест на 150 годишният юбилей на Първия български хор „Янко Мустаков” и началото на хоровото дело в България бяха отпечатани две луксозни издания, които проследяват 150 годишната история на ПБХ „Янко Мустаков“ и представят участниците в XVI хорови празници, както и репертоара, с който се представиха.

Първият ден от Хоровите празници започна с шествие на участниците до къщата, в която е живял Янко Мустаков. То беше водено от мажоретния състав и фанфарния оркестър на СУ „Димитър Благоев“. Пред къщата, диригентът на Първи български хор Елизабет Людмилова произнесе слово, след което, под нейно ръководство хористите изпяха емблематичната за хора „Из кръв и дим“, композирана от Янко Мустаков, по текст на Иван Вазов.

Цветя в знак на признателност бяха поднесени от Община Свищов, ПБХ „Янко Мустаков“ и ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“. Специални гости бяха пра-пра внуците на Янко Мустаков – Ирина Калъпова и Владимир Мустаков, по линия на синовете му Асен и Стоян.

Вечерта, в салона на читалището се състоя първият концерт на домакините от Първи български хор „Янко Мустаков“. Председателят на Организационния комитет на хоровите празници и кмет на община Свищов Генчо Генчев поднесе юбилеен плакет на всеки от хористите, като започна с Елизабет Людмилова, която през 2018 година отбелязва 20 годишна дейност, като диригент на хора. От Съюза на народните читалища бяха връчени на всички участници значки, медали и грамоти за участието им в XVI хорови празници „Янко Мустаков“, и приноса им в хоровото изкуство. 

Паметни плакети за 150 годишнината на Първия български хор бяха поднесени и на:

- маестро Георги Делиганев - изтъкнат хоров деятел, дългогодишен вокален педагог на ПБХ, главен художествен ръководител на ПБХ до 2006 г., почетен гражданин на Свищов и почетен член на Свищовското читалище;- Любомир Павлов, диригент на ПБХ от 1970 до 1974 г.;- Стефан Живков, диригент на ПБХ от  1974 до 1976 г.;- Елена Николова, дългогодишен хормайстор на ПБХ, с особени заслуги за възхода на Хора;- Евгени Желязков, който от 140 годишнината на ПБХ, многократно се е изявявал с Хора като хорист, солист и пианист.

Плакети бяха изпратени и на двама бивши диригенти от последните години – Тодор Кабакчиев и Веселина Атанасова, които нямаха възможност да присъстват на събитието.

 

Поздравителни адреси бяха получени от Тодор Кабакчиев, основател на Хоровите празници „Янко Мустаков“ през 1982 г. и диригент на хора от 1977 до 1993 г.; Български хоров съюз; Съюз на българските композитори; Дончо Захариев – кмет на Трявна, родния град на Янко Мустаков; Евтим Иванов – бивш дългогодишен хорист, и редица хорове от цяла България.

 

През трите дни на Хоровите празници, на сцената на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856” се представиха различни певчески колективи и всички заедно, с радост, гордост и признание към  първите празнуваха началото на хоровото изкуство в България.

На 3 юни  XVI-ти хорови празници в Свищов приключиха с концерт от православна музика в храм „Св Пророк Илия“.

 

Реклама
Последвайте ни