Реални новини в реално време!

Закриха девет паралелки в училища от областта още след първо класиране

03.07.2018 20:05


Девет паралелки с прием след 7 клас са закрити в училищата от област Велико Търново още след първото класиране, съобщава "Янтра ДНЕС". Заповедта е подписана от началника на Регионалното управление на образованието в старата столица инж. Розалия Личева. Седем от закритите класове са професионални и предлагаха обучение по 9 професии. Другите две паралелки са профилирани.


Паралелка в профил „Хуманитарен“ в търновската Хуманитарна гимназия отново няма да има. Най-старото училище в областта отново не успя да привлече достатъчно ученици, за да запази традиционната специалност. Закрита е и едната от двете одобрени паралелки в профил „Предприемачески“ в СУ „Цанко Церковски“ в Полски Тръмбеш. В заповедта фигурират по 3 професионални паралелки във В. Търново и Горна Оряховица и по една в общините Павликени, Полски Тръмбеш и Свищов. „Някои от тези паралелки се състоят от по две професии и, за да бъдат структурирани, са нужни по 13 деца във всяка една професия. Много се надявам да успеем да спасим четири от въпросните 12 застрашени професии, защото те пък от цяла паралелка стават половинка и се обединяват с друга професия в съответното училище“, посочи  г-жа Личева.
В СУ „Владимир Комаров“ във В. Търново е закрита паралелката по автоматизация на непрекъснатите производства. Пада и специалността „Екскурзоводско обслужване“ в ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“. Поради липса на достатъчно ученици професията организация на хотелиерството остава на половина и ще бъде комбинирана със специалността „Туристическа анимация“.


Закрита е единствената паралелка в региона за първа степен на квалификация, което означава, че обучението в нея е само до 10 клас. Тя е в ПГ по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в Павликени. Професията за тази паралелка е била „Озеленяване и цветарство“, но нито един ученик не е подал документи, за да удостовери желанието си да учи в нея. Държавната търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ в Свищов остава без две професии – „Банково застрахователно и осигурително дело“ и „Оперативно счетоводство“.
В Професионалната техническа гимназия „Васил Левски“ в Горна Оряховица са закрити две професии – „Машини с цифрово програмно управление“ и „Машинен техник“. Две половинки са закрити и в ПГ по лека промишленост и икономика „Буров“ в Горна Оряховица. Това са „Моден дизайн“ и „Организатор по експлоатация на автомобилния транспорт“. Две професии са закрити и в ПГ по жп транспорт „Н. Й. Вапцаров“ в железничарския град – „Техник по автоматизация“ и „Техник по жп техника – локомотиви и вагони“. И двете професии са били заявени като половинки с по 13 ученици, но не е имало достатъчно желаещи да ги изучават, коментира инж. Личева.
Едва 19 ученици са заявили желание да се запишат във всички закрити паралелки, каза началникът на Регионалното управление по образованието Розалия Личева. Тя обясни още, че експертите са направили анализ на неприетите и некласираните ученици и възможностите за прием. Свободните места в останалите паралелки са достатъчни, за да бъдат приети всички ученици.


Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“  и Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във В. Търново са двете училища, приели ученици с най-висок бал. С 492,5 точки от 500 възможни влиза първият ученик в паралелката по немски и математика в ПМГ. Вторият по бал е с 468,75 точки и е приет в паралелката „Софтуертни и хардуерни науки“ на ПМГ, третият е вече ученик на Езикова гимназия в класа по френски и английски и е с 466,5 точки.


В училищата от областта има 3 защитени професии, които са включени в класификатора на просветното министерство. В гимназиите е обявен прием и по още 5 професии, които пък са включени в списъка със специалности, за които се очаква до 5 г. да има сериозен недостиг на кадри. Тези професии няма да бъдат закрити, защото се позволява в тях учениците да са по-малко от задължителния минимум от 18 деца в клас, обясни г-жа Личева.
Двете защитени професии са „Електрообзавеждане на жп техника“ и „Осигурителни и комуникационни системи в жп инфраструктурата“, а за тях приемат ученици в гимназията по жп транспорт в Горна Оряховица. Третата е „Спедиция, транспорт и складова логистика – спедитор логистик“ в ПГ по транспорт „Васил Друмев“ в Стражица. В тези паралелки трябва да се запишат поне по 9 ученика, за да се запазят класовете. Държавата ще дофинансира тези професии с 85 % от стандарта за един ученик. А за професиите от втория списък дофинансирането е в размер на 50,5 %, допълва началничката.  В него са включени професии в три училища в Г. Оряховица – „Електротехник“ на ПГ по електротехника и електроника „М. Ломоносов“, „Техник по транспортна техника“ на Професионалната техническа гимназия и „Техник локомотиви и вагони“  на гимназията по жп транспорт. Другите две професии са в Стражица. Едната се изучава в средното училище и е „Производител на хляб и хлебни изделия“, а втората е в професионалната гимназия – „Подемно-транспортна техника“.
От 4 до 6 юли включително е записването след първото класиране. Всички приети ученици трябва да отидат в училището, в което са класирани, и да се запишат или, ако не са доволни от специалността, в която са приети, да подадат заявление, че искат да участват във второто класиране. То ще излезе на 12 юли. След това ще бъдат обявени свободните места и от 20 до 24 юли ще бъде направен третият етап на приема. Тогава неприетите според желанията си ученици, имат право да пренаредят специалностите, за които кандидатстват. Те обаче рискуват да имат твърде ограничен избор, защото паралелките ще бъдат попълнени, коментира Розалия Личева. И обобщава, че на този етап 52 деца са написали по-малък брой желания поради което не са приети никъде. Тези ученици очакват автоматично втория етап на класиране.


Реклама
Последвайте ни