Реални новини в реално време!

Пет дена детска градина крие за жесток инцидент с 4-годишно дете

03.07.2018 20:11

Досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда срещу неизвестен извършител е образувано по случая с пострадалото 4-годишно дете в детска градина „Бодра смяна“ в Горна Оряховица. Момиченцето е с тежка фрактура на носа и е оперирано по спешност в Университетската болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен. Състоянието му остава тежко, то е в шок и все още е в нестабилно състояние.
Както „Янтра ДНЕС“ първи писа, инцидентът е от четвъртък миналата седмица, когато дървен шкаф пада върху детето. Въпреки тежките наранявания, ръководството на детската градина не е извикало екип на Спешна помощ, а са се обадили единствено на родителите. Проверка на „Янтра ДНЕС“ показа, че пет дена след злополучния ден от детското заведение не са сметнали за необходимо да уведомят и отговорните институции. Община Горна Оряховица и Регионалното управление на образованието във В. Търново научиха от областния всекидневник за случая.
Инцидентът става в четвъртък преди обяд в сборна група в детската градина. Пострадалото дете се опитало да вземе конструктор, поставен върху стар и необезопасен шкаф в занималнята. В този момент той се стоварил върху малкото момиченце, удряйки лицето, гърдите и едната му ръка. Медицинската сестра от забавачката се обадила на родителите и майката, която се намирала наблизо, отишла да вземе детето. Влизайки вътре, останала шокирана от вида на дъщеря си, която била буквално обезобразена. Парадоксът е, че до този момент от градината никой не бил извикал екип на Спешна помощ. Майката веднага взела детето и директно го закарала в болницата, където хирургът д-р Борислав Генчев го прегледал и ги насочил към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“. В университетската болница е направена снимка на детето, след което доц. д-р Александър Вълков събрал екип за операция. Фрактурата на носа се оказва много тежка, тъй като момиченцето е с два счупени хрущяла.
Родителите на детето са категорични, че инцидентът е станал заради безотговорното отношение на ръководството на детска градина „Бодра смяна“ в грижите за опазване живота и здравето на децата. „Не знаем кой е виновен, но за всеки случай това не сме ние, нито нашето дете“, заяви бащата на момиченцето.
Веднага след трагедията ДГ „Бодра смяна“ е посетена от служители на полицията в Горна Оряховица, а по случая е образувано досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда.
„Поискахме писмени обяснения от директора на детската градина и от медицинската сестра за случилото се, които трябва да ни предадат до утре (б.ред. днес), след което ще вземем решение. Ние не сме получили сигнал от детската градина за инцидента, а научихме за него от „Янтра ДНЕС“, заяви зам.-кметът на Община Горна Оряховица Йорданка Кушева. И уточни, че ръководството на детското заведение е било длъжно да извика екип на Спешна помощ при такъв сериозен инцидент.
„Всички училища и детски градини са задължени и са запознати, че при инцидент трябва да информират до един час съответната община, на чиято територия се намират, и до един ден да подадат писмен доклад в Регионалното управление на образованието за случилото се, за да уведомим Министерство на образованието и науката. Директорите са длъжни да ни информират и за предприетите мерки от тяхна страна. Една от най-важните задачи на ръководствата на училищата и детските градини е опазване живота и здравето на децата“, коментира Розалия Личева, началник на РУО – В. Търново.
„Разпоредих да бъде предоставена цялата налична документация по случая. След като се запознаем с колегите подробно с него, ще обсъдим вариантите и какви ще бъдат наложените санкции. Едва тогава ще излезем със становище за инцидента“, заяви кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев.
Екип на „Янтра ДНЕС“ посети на място ДГ „Бодра смяна“, която от началото на юли е във ваканция, а директорът Жанета Иванова-Атанасова е в отпуск. Въпреки многократните ни опити да се свържем с нея, екипът ни не успя да я открие за коментар.

Източник: "Янтра Днес "


Реклама
Последвайте ни