Реални новини в реално време!

Полиция и прокуратура в старата столица рекордьори по незаконно подслушване

03.07.2018 20:26


Полицията и прокуратурата във Велико Търново са сред рекордьорите у нас по незаконно подслушване и следене на граждани. Това става ясно от годишния доклад на парламентарната комисия за контрол на службите, съобщава в. "Борба".


Общият брой на нарушенията в страната е 36. Освен от МВР комуникацията на гражданите е следена незаконно и от окръжните прокуратури във Велико Търново и Габрово, както и от НАП. Най-много са незаконните искания от столичната полиция – 13. На второ място е търновската полиция с 8 искания, плюс още 3 от местния БОП.


МВР е рекордьор по незаконен достъп до данни за интернет трафика на гражданите, става ясно още същия доклад. Въпреки решението на Конституционния съд и промяната в Закона за електронните съобщения преди три години продължава незаконната практика държавни органи да искат справки от мобилните оператори и интернет доставчиците, без преди това да е дадено разрешение от съда. През миналата година МВР е осъществило незаконен достъп до трафични данни 33 пъти. Това е информацията, която мобилните оператори съхраняват за проведените разговори и изпратени съобщения, тяхната продължителност, мястото, от което са проведени, абоната, с когото е говорено. Особеност тук е, че с осигуряването на достъп до един потребител се следи огромно количество трафик на неограничен брой хора. Комисията е установила, че в 12 случая съдилищата са дали разрешение за достъп до трафични данни във връзка с граждански дела, което е недопустимо. През миналата година Окръжният съд във В. Търново е дал 73 разрешения за ползване на СРС, но от въпросния доклад не става ясно дали и търновската Темида е извършила нарушения в тази област.


Реклама
Последвайте ни